Bart De Coninck
°1963, Wolvertem, BE

Arts
Psychotherapeut, relatietherapeut en traumatherapeut
Facilitator en Opleider in Reconstructive en in Reconstructive-based-Therapy


In 2006 start Bart zijn eigen praktijk in therapie en relatietherapie, Eigenkleur, na 15 jaar werkzaam te zijn geweest als arts. Meer dan 15 jaar later is Eigenkleur een bloeiende groepspraktijk met 4 vestigingen, gekend voor zijn heldere, no-nonsens aanpak.

Sinds 2015 werkt Bart met groepen. Hij faciliteert retraites en opleidingen.

Eind 2022 wordt Bart mede-stichter van Labs by Reconstructive, een centrum voor emotioneel lichaamswerk. Labs is een samenwerkingsverband met een aanbod aan workshops, retraites en opleidingen in Reconstructive en in Reconstructive-based-Therapy. Reconstructive is een nieuwe methode voor persoonlijke ontwikkeling en trauma-healing, een combinatie van schaduwwerk en lichaamswerk in groep. Schaduwaspecten zijn vergeten, onderdrukte delen van je persoonlijkheid. Ze kennen hun oorsprong in de vroegste levensjaren en hebben te maken met onverwerkte rouw van familiale en van collectieve oorsprong. Dit uit zich op heel verschillende manieren in het volwassen leven: als stress, perfectionisme, veeleisendheid of twijfel, als zwaarte, depressie, afhankelijkheid, verdoving of vermijdingsgedrag, als frustratie, conflicten, schaamte, schuld of tekort aan zelfrespect. Integratie van schaduwaspecten uit het onbewuste maakt emoties vrijer en bevordert de groei van natuurlijke kracht en evenwicht.

Reconstructive kent zijn wortels in de Psychotraumatologie en de Hechtingswetenschappen. Jung introduceerde 'de menselijke schaduw' al lang geleden. Ook rond het begrip 'Innerlijk kind' wordt al vele decennia lang nagedacht binnen de psychologie. En over 'Trauma en Hechting' is al veel inkt gevloeid. Reconstructive kan beschouwd worden als een vernieuwende methode op gebied van persoonlijke ontwikkeling en trauma-healing. Net omdat het directe lichamelijke ervaringen geeft van beide zijden van de schaduw: de onbewuste pijn én de afweer, is het verwerkingsproces naderhand van ongekende diepte.

Reconstructive-based-Therapy is een begeleidingsmodel voor individuele begeleiding, teambegeleiding en relatietherapie. Bart heeft dit model de afgelopen 8 jaar ontwikkeld . Het beoogt integratie van de schaduwaspecten en heling van trauma.

Bart's groepsaanbod kan je terugvinden in de kalender.
Een afspraak voor individuele begeleiding, supervisie of relatietherapie kan geboekt worden via sessies

Visie
'Het integreren van schaduwaspecten helpt om vrijer te worden, vrijer van de last die we onbewust meedragen en vrijer van datgene buiten ons om wat we niet kunnen veranderen'

Methode
Bart heeft een uitgebreide zoektocht achter de rug in diverse domeinen die linken aan lichaamswerk, schaduwwerk, trauma-werk, gezonder maken van emoties en inner-child-healing.

Hij is opgeleid als arts, gestalttherapeut, relatietherapeut en traumatherapeut. Daarnaast is hij gecertifieerd als facilitator en opleider in Reconstructive en bijgeschoold in psychosynthese, systemisch opstellingen-werk, somatic experiencing en bio-energetica.

Reconstructive-based-Therapy is gedistilleerd uit deze verschillende invloeden en gaat uit van de aanname dat ons lichaam in zijn oorspronkelijke, instinctieve staat ons kan leiden om emotioneel gezonder te worden

Diepere lagen in onszelf verkennen en doorleven maakt ons veerkrachtiger, moediger en kwetsbaarder. Van daaruit ontwikkelt emotionele draagkracht, zelfvertrouwen, authenticiteit en natuurlijke kracht.

De korte documentaire BinnensteBuiten, gemaakt door Hilde De Windt geen meer informatie over Reconstructive, alsook beelden en getuigenissen.

Samenwerkingen
Onze levenskwaliteit wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van onze relaties. Op werkgebied zijn samenwerkingen enorm belangrijk.
Bart is deel van:
+ Eigenkleur, de groepspraktijk voor therapie en relatietherapie
+ LABS by Reconstructive, een samenwerkingsverband met een aanbod aan Workshops, Retraites, Basisopleidingen in Reconstructive, Vervolgopleidingen tot Counselor in Reconstructive-based-Therapy en Specialisatie-opleidingen tot Therapeut in Reconstructive-based-Therapy.

Bart werkt mee aan twee podcasts en beheert zijn eigen youtube-kanaal.